topfoto urtemedicinering

Urtemedicinering

Hos VetNatura er vi specialiserede i behandling med urtemedicinering som et alternativ til traditionel medicinering. Ved traditionel medicinsk behandling kan der nemlig ofte fremkomme bivirkninger, der så igen behandles medicinsk – og hurtigt bliver det skruen uden ende. Ganske som med mennesker skal vi selvfølgelig tænke godt og grundigt over, hvilken, hvor ofte og hvor meget medicin vores dyr får.

Vores navn VetNatura vidner om, at vi gerne benytter naturens egne, lægende urter, vitaminer og mineraler frem for kemikalier og syntetiske stoffer. Vi mener, det er det bedste for vores dyr, der desværre symptombehandles og overmedicineres i alt for mange tilfælde. Selvfølgelig bruger vi også traditionel medicinering som antibiotika og smertestillende midler, når dit dyr har brug for det. Men for os er det afgørende at finde netop den behandlingsform, der kan gribe fat om nældens rod og få løst dyrets reelle problemer.

Klik på bjælken for at læse mere:

Hvad er urtemedicin?

Hos VetNatura er vi specialiserede i kinesisk naturmedicin, der bygger på mere end 2500 år gamle principper. I det gamle Kina havde man selvfølgelig ikke det samme videnskabelige indblik i dyrets anatomi og organernes funktioner, som vi i dag har. Snarere forstod man verden, og dermed dyret, som styret af en balance. Det er denne balance, der hedder Yin og Yang.

Yin, mente man, var en passiv og feminin energi, og også kold og fugtig, tung og solid. Yang var maskulin og bevægende og en kraftfuld, varm og tør energi. Hvis balancen mellem Yin eller Yang blev til ubalance, eller hvis deres evige cyklus og interaktion med hinanden blev forstyrret, resulterede det i sygdom.

Ud fra denne grundfilosofi gjorde de gamle kinesere videnskabelige opdagelser, som i dag imponerer den moderne lægevidenskab. F.eks. vidste kineserne for flere tusinde år siden, at
  • Blodcirkulationen har afgørende betydning for helbred og sygdom
  • Indtagelse af salt påvirker blodtrykket
  • Kosten påvirker inflammation
  • Overspisning og voldsomt carbohydrat-indtagelse har betydningen af for dannelsen af diabetes
  • Mange sygdomme forårsages af invaderende pathogener

På denne baggrund udviklede kineserne naturmedicin, der kunne behandle infektioner og andre sygdomme. Dengang som i dag virkede urtemedicinen gennem den interaktion og synergi, der finder sted mellem de små mængder af naturens egne lægende ingredienser.

Kinesisk medicin i dag

I moderne kinesisk urtemedicinering og dyrlægepraksis arbejder vi også i dag med Yin og Yang begrebet som et udtryk for balance. I al moderne medicin er man opmærksom på vigtigheden af rytme og balance (f.eks. hjerterytmer, autonome nervesystem og det endokrine system). I et sundt dyr er alt levende integreret og balanceret, en kombination af energi og stof, form og funktion, Yin og Yang.

Når dyret er sygt, er det et udtryk for ubalance i kroppen – altså en balanceforskydning mellem Yin og Yang. Forskellige funktioner og symptomer knytter sig til hhv. Yin og Yang og de energier, de hver især repræsenterer. Hvis dyret f.eks. lider under vægtforøgelse, kulderysten, svaghed og slimproduktion, taler vi om Yin symptomer. Hvis det derimod f.eks. er feber, inflammation og hedeture, er det Yang symptomer. Da høj feber således er et udpræget Yang symptom, er der brug for en stærk Yin påvirkning som antimikrobiel og antiinflammatorisk medicin for at genoprette balancen.

Kinesisk medicin går selvfølgelig meget dybere i sin analyse og behandling af dyret, end kun at beskrive det med termer som Yin og Yang, selvom det er omdrejningspunktet. Når vi behandler dit dyr med naturmedicin, er behandlingen holistisk. Holistisk er desværre et ord, der forbindes med noget, der kan være lidt for alternativt, men sådan skal det ikke forstås her. Holistisk skal opfattes i ordets egentlige forstand – nemlig at vurdering, diagnosticering og behandling kommer hele vejen rundt om dit dyr: Adfærd, kost, sind, indre organer, led- og bevægeapparat, pels osv. – frem for blot symptombehandling.